Als museum krijgt u het liefst de hele wereld over de vloer. Maar vanuit veiligheidsoogpunt zou u uw onvervangbare collectie misschien het liefst in ondergrondse atoombunkers bewaren. De kunst is dus het vinden van een compromis tussen optimale toegankelijkheid en maximale veiligheid. Dat is iets waarin wij in ons 109 jarige bestaan inmiddels ruime ervaring hebben opgedaan. Wij kunnen u helpen aan een hoog veiligheidsniveau tegen aanvaardbare kosten, waarvan uw bezoekers nagenoeg niets merken zolang zij geen bedreiging vormen voor uw kunstschatten, gebouw en niet op de laatste plaats uw medewerkers.
Onze grootste angst is dat er brand uitbreekt
Dat is begrijpelijk. Tenslotte beheert u cultureel erfgoed dat onvervangbaar is en dat daarom niet alleen tegen brand, maar ook tegen de gevolgen daarvan beschermd moet worden. Daarom zullen wij bij musea nooit een standaard brandbeveiligingsoplossing conform het Bouwbesluit adviseren. Er dient weliswaar aan het Bouwbesluit voldaan te worden, maar voor uw museum zijn meer maatregelen nodig om tot een integrale en effectieve oplossing te komen. Denk aan een evacuatieplan voor uw collectie, nauwe samenwerking met de brandweer en blussystemen die niet uw kunstwerken aantasten, zoals mens- en milieuvriendelijke blusgassen en mistsprinklers.
Kan je bezoekers nog wel dicht bij de kunststukken toelaten?
Het publiek stelt steeds hogere eisen aan het aspect ‘beleving’, wanneer zij een museum bezoeken. Dus als uw kunst op meters afstand of door dik glas bewonderd moet worden, krijgt u een uitdaging in het trekken van voldoende bezoekers. Aan de andere kant wilt u geen schade en zal er geen budget zijn om bij elk collectiestuk een zaalwachter neer te zetten. Daarom kijken wij met u wat er per kunstwerk aan maatregelen nodig is om het zowel tegen brand als tegen diefstal en vandalisme te beschermen. Richting bezoekers adviseren wij OGRI (Observatie, Gedragsherkenning, Risicoanalyse en Interventie). Getrainde profilers observeren elke bezoeker of groep en besluiten op basis van het gedrag of extra aandacht nodig is in de vorm van ‘security questioning’ of begeleiding. Dit blijkt in de praktijk uiterst effectief.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Musea stellen speciale eisen aan beveiliging tegen brand en inbraak. Wij treffen dit soort maatregelen in nauwe samenhang met wat nog meer nodig is om het museum en de collectie echt veilig te krijgen.
Vanuit onze alarm- en servicecentrale kunnen wij live meekijken op momenten dat het erg druk is in uw museum. Daarnaast kunnen onze centralisten uiterst snel op alarm reageren.
Intelligente camera’s geven direct alarm met haarscherpe beelden als een vooraf gedefinieerde gebeurtenis plaatsvindt, zoals het wegnemen van een collectiestuk of het te dicht naderen daarvan.